Maca – en mirakelrot?

Jeg har ennå ikke pøvd maca, men ønsker å teste det ut. Jeg kjemper på flere fronter for å finne opprinnelsen til mine symptomer, og ubalanse i hormoner i.f.m. periomenopause er en av disse. Dessverre er maca ikke lov å omsette i Norge og siden 1. oktober 2015 heller ikke lov å importere til landet. Mer om de nye importreglene i et annet blogginnlegg.

maca peru

Bilde fra kokendelperu.com

Maca er en nepelignende knoll som vokser over 3000 meters høyde i Peru. Flere norske bloggere har skrevet om denne knollens fantastiske egenskaper, så jeg har ikke tenkt å repetere det de andre har skrevet her. Se f.eks. blogginnlegg om maca på mjuuugly-bloggen og Melissaspania. (NB: importreglene har endret seg etter at disse innleggene ble skrevet.)

I tillegg til å være næringsrik er kanskje for mange den viktigste egenskapen til maca at den skal være adaptogen og ha en stimulerende og balanserende effekt på hormonsystemet. Den skal gi bedre energi og utholdenhet, forbedre libido og forplantningsevne, redusere overgangsaldersymptomer, redusere depresjon, stress og angst, gi bedre mental kapasitet, samt bedre hud, hår, tenner og beinbygning. På internett finner man veldig mange positive omtaler av maca og det er angivelig liten fare for bivirkninger.

At maca er registrert som legemiddel i Norge er en tydelig indikasjon på at denne lille rota faktisk kan ha terapeutisk virkning. Hvorfor den er reseptpliktig vet jeg ikke – kanskje er det fordi den inneholder en del jod, som jo norske myndigheter er veldig redd for. (Denne frykten er muligens helt ubegrunnet; les mer om jod i tidligere blogginnlegg.)

For folk som har sykdom i skjoldbruskkjertelen er det uansett relevant å vite at maca inneholder 25 microgram jod per teskje pulver (10 g).

Det er først og fremst den regulerende effekten på hormonsystemet som har gjort at jeg har fattet interesse for denne planten. Jod-innholdet ser jeg på som et pluss, ettersom det er mangelvare i mange menneskers kosthold. The Maca Team (USA) har en informativ og lettlest nettside hvor man kan lese mer om planten.

maca

Bilde fra detoxtrading.co.uk

Gul, rød og sort maca

Det finnes forskjellige typer Maca. Den vanligste er den gule, så dersom du ser et maca-produkt uten noen mer beskrivelse er det mest sannsynlig gul/hvit maca det er snakk om. Andre farger er forskjellige nyanser av rød/rosa/lilla og svart/grå.

60% av maca-avlingen er type gul, 25% av avlingen faller innefor gruppen rød/lilla, og 15% er type svart.

Rød maca skal være bedre på smak og ha høyere innehold av en del fytonæringsstoffer enn de andre. Svart maca skiller seg spesielt ut ved å skulle være den beste til å bedre sperm-kvaliteten hos menn. Mer om forskjellene på gul, rød og svart maca finner du bl.a. på nettsidene til The Maca Team.

Se opp for kopier

Utover at farge på knollen kan ha betydning for egenskapene til produktet er det også relevant å ta i betraktning produksjonssted/-måte og videreforedlingsprosessen.

Maca kommer fra Andesfjellene og dyrkes primært i Peru og Bolivia i 3000-4000 meters høyde. Høyden over havet er relevant for næringsverdien, både fordi intens solstrålingen i fjellet øker innholdet av alkaloider og glykosinolater i plantene og fordi jorden der oppe i høyden aldri har blitt benyttet til annet jordbruk og derfor er ubesudlet av kunstig gjødsling og sprøytemidler som i årtier har blitt mye brukt i lavereliggende områder.

P.g.a. macaens voksende popularitet rundt omkring i verden dyrkes den nå også andre steder, og i lavere høyder, men maca fra andre steder enn fjellene i Peru har angivelig ikke like gode egenskaper.

Kina har begynt å produsere maca med frø smuglet fra Peru. (Smugling av maca og frø er i dag et stort problem og det er angivelig kinesere som er hovedproblemet da maca har blitt veldig populært som potensmiddel i Kina. Den utbredte smuglingen har medført at prisen på maca har økt voldsomt.) Selv om maca produserer i 4000-meters høyde også i Kina, er kvaliteten mest sannsynlig dårligere enn den som dyrkes i Peru. Det er problemer med forurensing i Yunnan-provinsen hvor maca dyrkes, Kina har tatt ut flere GMO-patenter på maca, og Kina har angivelig startet produksjon av syntetisk maca som har blitt forsøkt solgt som ekte vare.

Dersom du skal kjøpe maca bør du forsikre deg om (så godt det lar seg gjøre) at produktet virkelig er produsert over 3000 meters høyde i Peru etter de beste standarder. Som alltid med supermat bør man sikre seg at produktet er økologisk, ikke genmanipulert osv. Til syvende og sist må man som alltid finne en produsent man stoler på. Velg etablerte firmaer med åpenhet om egen produksjon.

Rå, premium eller gelatinisert?

Det finnes i hvertfall 4 måter å videreforedle maca på:

  1. Rå maca: Knollene er soltørket før de males til pulver. Produktet skal ikke ha blitt varmet opp til over 40 grader, slik at enzymer og alle næringsstoffer er intakte. Man får kjøpt gul, rød og sort rå maca hver for seg.
  2. Premium pulver: Knollene er tørket med lav temperatur under kontrollerte forhold og deretter malt opp til pulver. Denne skånsomme prosessen er enda bedre enn vanlig produksjon av rå maca og man sikrer et maksimalt innhold av næringsstoffer, inkludert de spesielle glukosinolatene. Premium pulver er gjerne en miks av gul, rød og sort maca og promoteres som den mest potente varianten.
  3. Gelatinisert maca: De tørkede knollene blir kokt og under trykk blir de lange, kompleskse karbohydrat-molkylene fjernet slik at produktet er lettere å fordøye og næringsstoffene mer tilgjengelige. I prosessen blir imidlertid innholdet av enzymer og glucosinolater redusert. Siden enkelte kan oppleve luft og annet fordøyelsesbesvær med rå maca anbefales de med sensibel mage/tarm å ta gelatinisert maca. En mer inngående beskrivelse av gelatiniseringsprosessen finner du på nettsiden macaperu.com
  4. Maca ekstrakt: Urteekstrakter har lange tradisjoner der plantestoff er i flytende løsning med vann, alkohol eller glyserin. The Maca Team har f.eks. valgt en vegetabilsk glyserin som de hevder bevarer stoffene i macaen.
gelatinisert maca 2

Bilde fra themacateam.com

På nettstedet til The Maca Team får man kjøpt rå, premium og gelatinisert maca som pulver eller som kapsler. Kapslene inneholder det samme pulveret, uten andre stoffer tilsatt. Det er imidlertid ikke tilfelle for alle produsenter da noen også har fyllstoff i kapslene. Det er derfor viktig å sette seg inn i hva du faktisk kjøper.

Jeg har ikke prøvd maca selv (ennå), så her uttaler jeg meg på generelt grunnlag. Det er ting som tyder på at maca faktisk har en terapeutisk virkning. Man må derfor sette seg grundig inn i produktet før man prøver det. Det er viktig å sikre seg at man kjøper et seriøst produkt av god kvalitet. Hold deg til anbefalte mengder. Uvettig overforbruk av stoffer kan ofte ha negativ virkning selv om de er naturlige. Og til sist – lytt til kroppen. Ved ubehag: stopp med en gang.

Legg igjen en kommentar