Ulovelig å importere Maca fra 1. oktober 2015

Maca-pulver ser ut til å ha blitt polulært som supermat også i Norge, men fra 1. oktober 2015 har importreglene blitt innskjerpet slik at import av produkter av maca ikke lenger er tillatt.

maca rot

Bilde fra organicautotity.com

Tidligere kunne man importere legemidler til eget forbruk fra EU/EØS-land, men denne muligheten er nå stengt. Kort fortalt innebærer de nye reglene at det nå kun er tillatt med privat import av reseptfrie legemidler fra EU/EØS-land, og kun dersom legemiddelet er godkjent i Norge og har norsk pakningsvedlegg og etikett (Hallo?!).

Dette betyr at maca, som er registrert som reseptpliktig legemiddel, ikke er lov å importere under noen omstendighet.

De nye reglene som gjelder fra 01.10.15 finner du her.

Listen over klassifisering av legemidler og urter i Norge finner du her. Maca-rot heter Lepidii meyenii radix på den norske urtelisten.

Folk trenger visst å beskyttes mot seg selv

At maca står på reseptpliktig legemiddelliste er et tegn på at denne knollen faktisk har en virkning utover å bare være næringsrik mat. Men det betyr også at man skal ha respekt for produktet og ikke kjøpe og innta kritikkløst. Jeg er imidlertid imot at reglene nå har blitt så strenge som de har blitt. Det vil jo nå være tilnærmet umulig (ihvertfall hvis man skal ha respekt for loven) å få tak i dersom man virkelig har behov for det. Hvilken lege kommer til å skrive ut maca pulver på resept? (Og er det i det hele tatt å få tak i gjennom lege???)

Jeg forstår helsemyndighetenes fortvilelse over at det internasjonale markedet flommer over av spekulative produkter som ikke bare er unyttige men også ofte direkte farlige. I streben etter fin kropp og topp helse ser man en stadig økende ukritisk og vettløs bruk av stoffer kjøpt på nettet. F.eks. tabletter fra Kina som lover gull og grønne skoger, men som ikke leverer det de lover og faktisk inneholder giftstoffer, hormoner og steroider som ikke står på innholdsfortegnelsen. Verden er kynisk og grådig, og menigmann ser ut til å være ganske så naiv. Selvfølgelig blir myndighetene bekymret og ser seg nødt til å stramme inn.

Dessverre går dette også ut over mer fornuftig bruk av bl.a. gode naturpreparater som for eksempel kronisk syke har utbytte av. Kronisk syke får dessverre ofte lite hjelp av helsevesenet. Det kan være vanskelig å tolke symptombildet og underliggende årsaker forblir ukjente og uadresserte. Legene prøver seg med symptomdempende medikamener, som ofte ikke virker, og når reseptblokka ikke virker trekker legen på skuldrene. Mange naturmidler kan hjelpe til med å rette opp underliggende årsaker til kroniske plager, men vi har få mennesker som kan veilede oss til finne fram til de rette produktene og riktig bruk av disse. Derfor søker vi på nettet etter produkter og veiledning i bruken av dem. Finner man noe som funker er det ekstra surt når myndighetene setter foten ned og forbyr en å bruke det.

Man må altså bli kriminell!

Noen velger å kjøpe maca på iHerb eller andre nettbutikker og sklir under radaren til tollvesenet ved å holde seg under grensen for momsfritak. Prisene på maca har imidlertid steget betraktelig i det siste, så momsfritaksgrensen kan etter hvert bli et problem, i hvertfall hvis man ønsker å kjøpe dette i mengder. iHerb har heller ikke det utvalget i farger og bearbeiding som f.eks. The maca team tilbyr. Til slutt blir løsningen å reise til utlandet og smugle det hjem i kofferten. Jeg kan ikke akkurat si at jeg liker å bli tvunget til smugling, men jeg liker ikke formynder-politikken som føres i Norge heller selv om jeg ser behovet for regulering.

Hvis man sliter med kroniske helseplager, får liten hjelp fra helsevesenet, finner en urt eller naturmiddel som funker, og så har noen bestemt at du ikke skal få lov til å bruke det. Hva skal man gjøre med det? Sitte hjemme og fortsette å lide?

PS: dette innlegget er skrevet før jeg selv har testet maca, men det er mange som mener å ha utbytte av denne knollen. Mer om maca og dens egenskaper finner du i blogginnlegget Maca – en mirakelrot?.

4 tanker på “Ulovelig å importere Maca fra 1. oktober 2015

  1. Lurer på om jeg kan stille deg et spørsmål. Jeg sluttet for mange år siden (7) å spise laktose fordi jeg fikk angst og depresjoner av det. Jeg leste meg tydeligvis ikke godt nok opp på det for jeg har blitt mer og mer syk ettersom årene har gått. Nå har jeg lest meg opp igjen og vært hos ernæringsfysiolog og ser at mange som må kutte ut laktose mangler Jod da det er der i hovedsak vi får i oss dette. Skal nå begynne på Jod-tilskudd. Og da til spørsmålet mitt, hvor lang tid det evnt tar før jeg kan begynne å merke endring etter å begynne inntak av dette? Og evnt hvor mye skal man ta?

    • Hei du. Selvfølgelig er det i orden å stille spørsmål. 🙂 Dette med jod er jo veldig interessant. Jeg leser nettopp om hypotyreose og sannsynligvis er det store mørketall på det området (kommer til å skrive om det på bloggen etter hvert). Jod er en veldig viktig faktor i den sammenheng. Jeg drikker selv ikke melk og jeg bruker ikke industrisalt tilsatt jod, som ved siden av sjømat er de viktigste kildene til jod i Norge. Norske helsemyndigheter påstår det er lite jodmangel i Norge. Jeg tror ikke nødvendigvis de har belegg for den påstanden, for jeg tror det er store mørketall her knyttet til en rekke diffuse symptomer hvor man ikke har funnet den egentlig underliggende årsaken. Hvor mye jod skal man ta? Ja, det er et vanskelig spørsmål. Hvis du har lest mine tidligere innlegg om jod ser du at enkelte leger i USA anbefaler så mye som 50 mg per dag. Jeg har tatt dette i en periode, men er ikke sikker på om det er bra i lengden. Hos japanere med lang levealder og god helse ser man et gjennomsnittlig inntak på 10-15 mg jod per dag gjennom sjømat/tang/sjøgress. Grunnen til at Dr. Brownstein & co anbefaler så mye som 50 mg er p.g.a. utstrakt bruk av bromider og fluorider i dagens moderne samfunn. Det er imidlertid noe mindre bruk av dette i Norge – ikke bromid i brød og ikke fluorid i vann. Selv tar jeg nå ikke jod tilskudd direkte, men får jod gjennom chlorella og spirulina som jeg tar hver dag. I tillegg bruker jeg 50/50 blanding av himalayasalt og kelp-pulver til å strø som salt på maten. Og så prøver jeg å spise mer fisk (fra saltvann). Trenger du mer terapeutiske doser kan du f.eks. ta Lugols oppløsning eller iodoral (finnes også i 12,5 mg), eller maca. Jeg ville vurdert å oppsøke lege Jan-Øyvind Lorgen. Han tester om du har jod-mangel ved urinoppsamling gjennom ett døgn (har lurt på om jeg skal ta en tur til Oslo og få gjort dette selv). Da vil du få god veiledning om hva du bør gjøre. Her har han skrevet et blogginnlegg om jod: http://www.frisksomenfisk.com/blogg/2014/10/23/behandler-vi-jodmangel-med-stoffskiftehormoner. Jeg tror ikke det er mange andre leger i Norge (om noen i det hele tatt) som gjør slik testing av jod-nivå. Hvor lang tid det tar før man merker bedring, hvis man har jod-mangel, kan variere. Utifra det jeg har lest merker de fleste endringer i løpet av de første ukene, men hos enkelte kan det gå måneder. Hos noen tar det lang tid før kroppen tar i mot jodet, spesielt hvis man er overbelastet med bromider som sitter på reseptorene til jod i cellene (da slipper ikke jodet til). I følge Dr. Brownstein er det da nødvendig å pøse på med jod for å få bromiden til å slippe reseptoren slik at jodet kommer til. Men det er vanskelig å gjøre disse vurderingene alene. En siste ting: jeg ville gått til fastlegen og sjekket stoffskiftet. Da må du få testet fritt T4 og T3. Mange leger tester kun for TSH og det gir ikke svar godt nok. Lykke til videre.

  2. Vet ikke om du sjekket listen på lovdata men jeg så på den (23/11 2017) og der var Maca rot oppført med H som i handelsvare.
    Så mulig den er lovlig nå da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s