Lag hjemmelaget rødkål og frys i porsjoner

Høsten er rødkål-tid. Hver høst lager jeg en stoooor kjele rødkål som jeg fryser ned i porsjoner og som jeg tar opp til julemiddagen og andre middager utover vinteren.

Hjemmelaget rødkål smaker kjempegodt og passer, sammen med rørte tyttebær, til kjøttretter av ymse slag – kjøttkaker, pølser, svinekjøtt, stek – listen er lang. Jeg har vokst opp med surkål til juleribba men velger meg heller rødkål til jul.

Rødkål

Rødkål er en vakker grønnsak

Oppskriften min kommer opprinnelig fra Tyskland, men den eksakte oppskriften er borte og jeg tar den på hukommelsen. Her er oppskriften jeg brukte til å lage 10 liter rødkål:

  • 3 kålhoder
  • 6 rødløk
  • 9 sure epler
  • vann så det dekker ca. 1/3 av den oppkuttede massen
  • 2 kanelstenger
  • 4-5 laubærblad
  • 10-15 nellikspiker
  • 3-4 stjerneanis
  • 200 g smør
  • 2 lime
  • en klunk med eddik
  • 3 ts salt
  • 1-2 ts pepper

Koketid: 2-3 timer

Dette er en veldig stor oppskrift. Du kan fint lage mindre. Bruk tommelfingerregelen 1 kålhode – 2 løk – 3 epler.

Skjær kålen i strimler. Gjør du dette for hånd tar det utrooolig lang tid (det har jeg prøvd – pfuy for en jobb!). Resultatet med håndstrimling blir veldig bra, men jeg velger heller den kjappe varianten og bruker kjøkkenmaskinen. Selv med kjøkkenmaskin tar det en times tid med all kuttingen hvis du lager den mengden jeg har satt opp. Legg båter av kålen oppi maskinen, ikke for mye av gangen, og sku på. Pass på at du ikke hakker det opp for smått. Det er ikke grøt vi skal lage.

hakking av rødkål

Kjøkkenmaskin er enklest

rødkål klar til koking

10 liter hakket rødkål klar til koking

Her er hele 10-liters kjelen full av hakket rødkål. Og jeg har ikke hatt oppi epler og rødløk ennå! Jeg måtte derfor fordele det på to store kjeler under kokingen. I løpet av kokingen faller imidlertid kålen sammen, så på slutten, før jeg smakte ferdig med eddik og salt/pepper, hadde jeg alt tilbake i en kjele igjen.

svømmebriller løk

Svømmebriller er kokkens beste venn ved hakking av løk

Løken skrelles og hakkes i kjøkkenmaskinen den også – 2 løk av gangen. Jeg vet ikke om du har like sensible øyne som meg, men 6 løk er nok til å gjøre kokkeleringen til en tårevåt affære for meg, selv om jeg bruker kjøkkenmaskin. Svømmebrillene er en perfekt løsning på problemet og ligger alltid klare i kjøkkenskuffen til slike anledninger som dette.

Eplene skrelles, renses for kjernehus og has båtvis oppi kjøkkenmaskinen de også, 2 epler av gangen.

Kål, epler og løk fordeles på to store kjeler. Fyll på med vann til det dekker ca. 1/3 av innholder i kjelen. Kålen synker sammen og gir fra seg væske i løpet av kokingen.

Kanel, stjerneanis, nellikspiker og laubærblad koker med i hele koketiden. Hvis du vil gjøre det lettere å plukke ut krydderet senere kan du ha det oppi et tefilter, te-egg e.l. Pass da på at det ligger godt nede i den våte delen. Jeg liker å ha krydderet liggende rundt nede i kålen. Jeg plukker ut igjen det jeg ser senere, og om jeg misser en nellikspiker så gjør det ingenting. Med den mengden krydder jeg har brukt er det ikke veldig uttalt kryddersmak på rødkålen. Vil du kjenne kryddersmaken må du bruke mer enn det som er i oppskriften her.

Schweineschmalz (bilde fra wikipedia)

Schweineschmalz (bilde fra wikipedia)

Smøret kan du ha oppi i løpet av koketiden. I Tyskland bruker man gjerne Schweineschmalz i rødkålen. Det er slaktefett fra svin (se bildet). Jeg må innrømme at jeg aldri har spurt etter dette i noen butikk i Norge. Smør fungerer helt fint.

kokt rødkål

10 liter ferdig kokt rødkål

Etter 3 timer er rødkålen min ferdig kokt og jeg har samlet alt i en kjele. Nå er det tid for å smake til med lime, eddik, salt og pepper, og eventuelt litt sukker hvis man liker det. Her må man smake seg fram til hva man liker.

Jeg brukte 2 lime og et par klunker med eplecidereddik. Tidligere har jeg brukt vanlig husholdningseddik og ingen lime. Det fine med limen er at du faktisk kan se at det gir rødkålen en veldig frisk rød farge i steden for en slapp mørkrød farge. Ta litt oppi, rør rundt og smak. Ha mer oppi til du blir fornøyd. Det samme med salt og pepper.

Man kan også søte den litt hvis man ikke synes eplene søter nok. Jeg bruker ikke noe sukker, men kanskje det smaker godt med litt brunt sukker, eller med litt tyttebærsyltetøy. Du kan jo teste ut forskjellige varianter på små porsjoner.

kokt rødkål

Halleluja – her lukter det jul!

En 10 liters-kjele med rødkål bruker noen timer på å kjøle ned, så det fikk stå til avkjøling over natten. Dagen etter ble rødkålen fordelt på porsjonsbokser som ble puttet i fryseren. Da er rødkål for 2015/16 sesongen i boks – bokstavelig talt!

rødkål

Klar til frysing.

Legg igjen en kommentar