Bio-identical hormones – DEL 6: Om fertilitet og overgangsalder (menopause og andropause)

I boka The miracle of bio-identical hormones skriver Dr. Michael Platt om hvordan mange ubehag og problemer som kvinner opplever i.f.m. mens, fertilitet og overgangsalder henger sammen med østrogendominans. Hans skriver også om menns overgangsalder.

PMS, fertilitet og fødselsdepresjon

PMS, mens-smerter og ømme bryster er forårsaket av østrogenoverskudd/ progesteronunderskudd. Heldigvis kan alle negative effekter av østrogen nøytraliseres med tilskudd av progesteron. Det gjelder imidlertid kun bio-identisk progesteron og ikke syntetisk progesteron. Migrene som henger sammen med menstruasjonssyklus skyldes også østrogenoverskudd og kan lett behandles med progesteron.

Underskudd av progesteron forårsaker mange problemer knyttet til fertilitet og graviditet hos kvinner:

 • Den viktigste årsaken til infertilitet er mangel på progesteron.
 • Den eneste grunnen til at kvinner opplever svangerskapskvalme er mangel på progesteron.
 • Den viktigste årsaken til ufrivillige aborter er mangel på progesteron.
 • En vanlig årsak til prematurfødsler er mangel på progesteron.
 • Den eneste grunnen til fødselsdepresjon er mangel på progesteron.

I boka beskrives det hvordan progesteron-tilskudd bør administreres for fertile kvinner som ønsker å bli gravide.

Det er minst tre gode grunner til å ta progesterontilskudd under graviditeten:

 • Det eliminerer svangerskapskvalme.
 • Det forebygger ufrivllig abort eller for tidlig fødsel.
 • Det gir intelligente og tilfredse barn.

Progesteron er spesielt viktig for utvikling av hjernen til fosteret. Det er uheldig for premature barn at de er frarøvet det normalt høye nivået av progesteron som produseres av morkaken de siste ukene av svangerskapet.

Forfatteren mener at fødselsdepresjon skyldes lavt progesteron. I andre og tredje trimester av svangerskapet pøser morkaken ut progesteron. Derfor føler mange gravide seg vel i denne perioden. Etter fødselen går progesteronnivået ned og er årsaken til depresjon hos endel nybakte mødre som i utgangspunktet hadde lavt progesteronnivå.

Menopause

«Menopause» betyr fravær av mens. I tiden før dette inntreffer begynner hormonene som skilles ut av ovariene å reduseres. Mindre østrogen gjør blødningene mer irregulære. Mindre progesteron kan gi økt PMS, synkende libido, vektøkning og dårligere tenkekraft. Til slutt synker østrogen og progesteron til et nivå som gjør at blødningene opphører og overgangsalderen har startet.

Noen kvinner har lite plager, mens andre er veldig plaget av hetetokter og annet. Et vanlig østrogenpreparat som har blitt brukt mot menopause-symptomer (merkenavn Premarin) er fremstilt av urinen til gravide hester. Preparatet er «naturlig» ettersom det fremstilles av et naturlig stoff (hestepiss), men det er ikke bio-identisk, for preparatet inneholder ca. 100 forskjellige molekyler hvorav kun ett molekyl er identisk med østrogenet i mennesker. Premarin var det mest brukte østrogenpreparatet i verden, men medførte også en stor økning i risiko for brystkreft og livmorkreft. Deretter ble et syntetisk progesteron (igjen, ikke bio-identisk) tilsatt, noe som reduserte sjansene for livmorkreft, men firedoblet sjansen for å få brystkreft fra østrogenet.

Østrogen blir av forfatteren omtalt som et giftig hormon. Det er direkte årsak til 6 forskjellige kreftformer, det bidrar til Alzheimer, hjerteinfarkt m.m. Overskudd av østrogen gir også mange andre sykdommer og symptomer som f.eks. cyster, endometriose, smertefulle klumper i brystene, migrene, astma, sykdom i galleblæren, og ikke minst auto-immune sykdommer.

Kvinner stopper aldri å produsere østrogen. Østrogen produseres flere steder i kroppen, og selv etter menopause fortsetter produksjonen av østrogen i fettceller, hudceller og binyrene. Progesteron, derimot, slutter kvinner å produsere når de nærmer seg overgangsalderen, og det er årsak til en rekke plager og sykdommer, fra kreft til fedme. Jo mer fettceller en kvinne har, desto mer østrogen produseres. Dette kan kanskje forklare hvorfor det er høyere andel brystkreft hos overvektige kvinner.

Forfatteren bruker østrogentilskudd sjelden og kun i bestemte tilfeller. Progesteron derimot, mener han er et tilskudd som kan tas av veldig mange. Testosteron og DHEA blir også en del brukt som tilskudd i hans kliniske praksis.

Kvinner i periomenopause (årene før overgangsalderen) bør sjekke sitt progesteronnivå og eventuelt ta tilskudd av bio-identisk progesteron. Det vil gi en lettere overgangsalder. Testing bør skje 7 dager før forventet mens. Det bør også vurderes å ta tilskudd av testosteron og DHEA.

Testosteron og DHEA

Testosteron blir først og fremst produsert i ovariene, men ikke bare der. I følge forfatteren er testosteron det nest viktigste hormonet å gi som tilskudd etter progesteron. Det er mye viktigere å gi tilskudd av testosteron enn av østrogen. Bl.a. er testosteron det viktigste hormonet som forhindrer Alzheimer (progesteron er det nest viktigste). Det er også et viktig hormon for forebygging og behandling av osteoporose, og ikke minst er det det viktigste hormonet for hjertet. Testosteron er en forutsetning for toning av muskler og det gir kvinner energi, selvtillit og sexlyst. (To hormoner er essensielle for kvinners libido: testosteron og progesteron.)

Naturlig testosteron fjerner i de fleste tilfeller problemet med inkontinens for kvinner. Dette fordi inkontinens hos kvinner vanligsvis er forbundet med slapp muskulatur i underlivet og ikke problemer med selve blæren. Knipeøvelser må gjøres parallelt med hormon-behandlingen. Naturlig testosteron gis i form av krem som smøres vaginalt. Testosteron må ikke tas uten i samråd med lege, da for mye av dette hormonet gir uønskede bivirkninger.

DHEA, progesteron og testosteron stimulerer fett-forbrenning. Ettersom DHEA synker, er det forfatterens anbefaling å gi tilskudd av DHEA for å opprettholde nivået man hadde som 40-åring, dvs. 250 mcg/dl (i blodet). Den vanligste bieffekten av DHEA tilskudd er acne, hvilket er en indikasjon på at mesteparten av DHEA konverteres til testosteron. Man kan da gi tilskudd av 7-keto DHEA, en form som ikke konverteres til testosteron.

 

Andropause – mannlig overgangsalder

Kvinner og menn har de samme hormonene, men i forskjellige mengder.

På samme måte som hos kvinner, synker også hormonproduksjonen hos menn med alderen. Siden hormoner påvirker alle systemer i kroppen, fører hormonendringene til store forandringer. Endringen hos menn starter rundt 50 års alder og typiske tegn er fall i energinivå, libido, stamina og livsglede, samt vektansaming rundt livet. Mer alvorlige konsekvenser av hormonendringene er økt risiko for hjertesykdom, Alzheimer, prostata kreft, osteoporose og depresjon.

Det viktigste hormonet å erstatte for menn er testosteron, bl.a. fordi det beskytter mot Alzheimer, hjertesykdom og osteoporose. Osteoporose er mindre hyppig hos menn enn hos kvinner, men konsekvensene av osteoporose hos menn er mer alvorlige og i langt større grad forbundet med dødelighet.

Erstatning av testosteron må skje i samråd med lege på basis av blodprøver. Bl.a. vil testosteron kunne omdannes til østrogen, som er forbundet med prostata-kreft. Forfatteren skriver mer i detalj om hvilke ting man må passe på og hvordan behandlingen bør administreres.

Ved blodprøve må man sjekke fritt testosteron, ikke total testosteron.

Tradisjonelt har testosteron vært ansett som hormonet som forårsaker prostatakreft. Forfatteren beskriver hvorfor han mener dette er feil, og at det er tilstedeværelse av østrogen og fravær av testosteron og progesteron som er årsak til kreft i prostata. Er du overrasket over at menn produserer østrogen? Menn i 50-årene og oppover har i følge forfatteren mer østrogen enn kvinner! Og de produserer ikke lenger progesteron som beskytter dem for skadevirkningene av østrogen.

I tillegg til testosteron er progesteron et viktig hormon å erstatte hos menn i overgangsalderen, ettersom produksjonen av dette hormonet stopper opp hos menn rundt 50-års alder. Synkende og til slutt opphør av progesteron er grunnen til at menn legger på seg rundt magen når de blir de eldre (progesteron motvirker fettlagringshormonet insulin).

En viktig grunn for menn til å ta progesteron er at det i følge forfatteren beskytter mot både prostata kreft og tykktarmskreft, som først og fremst forårsakes av østrogen. Forøvrig har progesteron en positiv innvirkning i.f.t. Alzheimer, depresjon og astma. Det er ingen bivirkninger knyttet til å gi tilskudd av progesteron.

3 tanker på “Bio-identical hormones – DEL 6: Om fertilitet og overgangsalder (menopause og andropause)

 1. Tilbaketråkk: BOK: The miracle of bio-identical hormones, av Michael E. Platt, M.D. | aetherblogg

  • Jeg har ingen erfaring med Testomax men har sett på beskrivelsen på nettet. Det inneholder ikke testosteron som navnet egentlig indikerer (der begynner varsellampa å blinke). Produktet inneholder urten fenugreek, magnesium, sink og B6. Selv tar jeg 500 mg magnesium og 50 mg B6 (som del av B-komplex) – mye høyere nivåer enn de 125 mg magnesium og latterlige lave 1,4 mg B6 Testomax inneholder. Det er heller ikke uvesentlig hvilken form magnesium og B6 kommer i og jeg ville ikke valgt den formen som er brukt i Testomax. Jeg mener dette produktet kommer innunder kategorien «gi det et kult navn, vis til noe forskning, bruk billige ingredienser og håv inn penger». Det er mange slike produkter på markedet. Folk blir lurt. Sorry.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s