Bio-identical hormones – DEL 5: Om DHEA

  • DHEA er et pre-hormon som omdannes til østrogen og testosteron.
  • DHEA er et fett-brenningshormon.
  • DHEA virker forebyggende på hjerte-sykdom, osteoporose, prostatakreft og brystkreft.

DHEA produseres flere steder i kroppen, men produksjonen synker i en rett linje med alderen. Den er på topp rundt 20-års alder, er halvert ved 40-års alder og synker til 10-20% i alderen 60-80 år. Ingen andre hormoner synker så lineært og derfor blir DHEA betegnet som markør for aldring – de med høyest nivå av DHEA ser ut til å kunne leve lengst.

DHEA-tilskudd gir økt opplevd fysisk og psykisk velvære etter ca. 4 måneders bruk. Brukere som tar tilskudd rapporterer om økt energinivå, bedre søvn, økt sexlyst, bedre humør, bedre hukommelse og bedre evne til å tåle stress. DHEA bedrer immunforsvaret, har positiv innvirkning på ME og enkelte auto-immune sykdommer, samt reduserer mengden kroppsfett.

DHEA er et veldig viktig hormon i forebygging av kreft, hjertesykdom og leddgikt. DHEA motvirker at det «dårlige» kolesterolet, LDL, oksiderer. Kvinner med de høyeste verdiene av DHEA er minst utsatt for brystkreft. (Det spekuleres om lavt DHEA er den viktigste bio-markøren for brystkreft hos yngre kvinner.) Mennesker med høyt DHEA har mindre forekomst av Alzheimer og Parkinson.

Langvarig stress senker ditt naturlige DHEA-nivå. Binyrene produserer en stor del av kroppens DHEA, men med mye stress blir binyrene overbelastet med å produsere store mengder stresshormoner og greier ikke å opprettholde produksjonen av DHEA.

Skal man sjekke DHEA-nivå ved blodprøve må man passe på at det er DHEA-S som måles. Tar man tilskudd, bør man holde øye med hvordan det påvirker nivåene av estradiol (østrogen) og testosteron (siden DHEA konverteres til disse). Menn må ikke få for høye verdier av østrogen og kvinner må ikke få for mye testosteron. Kvinner med for høyt testosteron kan bruke 7-keto DHEA, en form for DHEA som ikke konverteres til testosteron.

Selv om DHEA kan kjøpes uten resept i USA, anbefaler ikke forfatteren at dette brukes uhemmet. Hormontilskudd bør kun tas i samråd med lege når det er påvist mangler.

1 tanke på “Bio-identical hormones – DEL 5: Om DHEA

  1. Tilbaketråkk: BOK: The miracle of bio-identical hormones, av Michael E. Platt, M.D. | aetherblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s