Andelsgårdsbruk er topp!!!

I mars var jeg i Boulder (Colorado, USA). Her er folk flest merkbart opptatt av sunn livsstil – her er et yrende friluftsliv, juicebarer, folk kledd i sportsklær og butikkene bugnende av fantastiske friske og appetittelige økologiske grønnsaker. Vel hjemme i Norge igjen lurte jeg på «Hvordan får jeg tak i ferske økologiske grønnsaker?». Etter litt googling fant jeg noe jeg ikke hadde hørt om før – noe som ikke har vært prøvd i Rogaland før i år. Jeg hoppet på og ble med i et økologisk andelsgårdsbruk.

For en medlemsavgift på 2500,- for et år, samt deltakelse på minimum 3 dugnader, kan jeg høste en gang i uken av det som til enhver tid er modent på jordet. Etter hvert som det høstes sås nye avlinger, så vi har lang innhøstingssesong. Hver uke får vi en melding om hva som er modent og hvor mye hver enkelt kan høste av hver ting.

Solbakken Andelsgårdsbruk på Viste utenfor Stavanger.

For meg har deltakelse i et økologisk andelslandbruk gitt følgende fordeler:

  1. Det er terapi å gå på åkeren og høste inn til eget forbruk. Man får en ydmykhet i forhold til naturen som man ikke får når man går i butikken.
  2. Å bidra på dugnad på åkeren gjør at man får større respekt og takknemlighet overfor de som jobber med matproduksjon. Dugnad kan også være sosialt og trivelig.
  3. Jeg får tilgang til rene og giftfrie grønnsaker hele sesongen – rett fra åkeren og hjem på middagsbordet.
  4. Jeg har aldri spist så mye og variert av grønnsaker noen gang som jeg har gjort denne sommeren. Det er nesten så man kan blir vegetarianer.

Her er bilder fra noen av mine ukentlige innhøstinger i det siste:

Grønnsaksinnhøsting

En slik ladning spiser jeg opp egenhendig i løpet av en uke.

Det har blitt mange grønnsakswoker i sommer:

grønnsakswok rett fra åkeren

Alt går i panna sammen med smør og rapsolje. Litt hvitløk, chili og Himalayasalt og det smaker himmelsk. Det er ikke alltid jeg gidder å ha noe kjøtt eller fisk til. Grønnsakene har fått høynet status til hovedingrediens i år.

I hagen har jeg en gammel ripsbusk som gir en enorm mengde bær. Etter at fryseren er fylt opp er det fortsatt nok til dessert hver dag i mange uker – rett fra busken til magen på under en time.

rips og vaniljesaus

Vaniljesaus på rips er et must. Her har jeg juksa og brukt Tine sin vaniljesaus. Ofte pisker jeg sammen en eggedosis av ett egg med litt søtstoff og vaniljepulver og bruker det som vaniljesaus.

Her i Rogaland er klimaet mildt og vekstsesongen lang, så jeg regner med at det blir mange uker til med friske grønnsaker rett fra åkeren. Jeg er veldig takknemlig. Jeg er ikke religiøs og ber ikke bordbønn, men føler nesten at det er på sin plass. Tusen takk for alt det flotte naturen sjenker oss og at jeg får oppleve det og nyte godt av det på denne måten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s