BOK: The iodine crisis – DEL 1 – introduksjon

Forfatter: Lynne Farrow, Tittel: ”The Iodine Crisis: what you don’t know about iodine can wreck your life”, utgitt 01.04.2013

iodine crisis

Klikk på boka for å gå til amazon.com.  (Jeg er en Amazon-affiliate, dvs. jeg får rabatt på mine kjøp på Amazon dersom du kjøper boka etter å ha klikken på min link.)

Introduksjon

I boka går forfatteren grundig inn på hvordan jod fram til 1948 var brukt som universalmedisin og hvordan det kunne ha seg at jod i 1948 feilaktig ble stemplet som giftig. Forfatteren argumenterer meget godt for at denne katastrofale blunderen i forskningshistorien er årsaken til at jod-mangel i dag er svært utbredt (målt bl.a. av myndighetene i USA) og med stor sannsynlighet medvirkende årsak til en rekke lidelser, bl.a. den eksplosjonsartede utbredelsen av brystkreft de siste 30 årene.

Dette er en bok som bør interessere både kvinner og menn, men spesielt kvinner bør lese denne serien av innlegg som oppsummerer boka – eller aller helst lese boka selv. Ettersom kvinner har et større behov for jod enn menn, er jodmangel mer utbredt hos kvinner.

Noen kjappe, dokumenterbare fakta:

 • WHO mener jod-mangel er den viktigste grunnen til mental tilbakeståenhet. Og dette gjelder ikke bare utviklingsland!
 • Jod-inntak (hos en amerikaner) er redusert med 50% siden 70-tallet og jod mangelen er økende hver gang myndighetene måler den (i USA)
 • Sykdom som kan knyttes til jod-mangel (eksempelvis i bryst, prostata og skjoldbruskkjertel) har økt markant siden 70-tallet.
 • Tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertel har økt med 182% i perioden 1975-2005.
 • Tilfeller av brystkreft har økt fra 1 av 23 til 1 av 7-8 siden 70-tallet
 • Jod-mangel hos gravide gir mindre intelligente barn

Forfatterens historie og bakgrunnen for boka

Forfatteren Lynne Farrow har en sykehistorie over flere tiår bak seg. Hun var lærer på college, men ble p.g.a. sine helseproblemer delvis ufør. Hun måtte gi opp læreryrket og gikk over til å være deltids journalist.

I forbindelse med at hun fikk brystkreft og begynte å søke etter alternativer til konvensjonell behandling, kom hun over sammenhengen mellom jod-mangel og brystkreft. Det viste seg at jod for hundre år siden var universalmedisin mot en rekke sykdommer, inkludert cyster og kreft i brystene, men at denne kunnskapen gradvis ble glemt av den alminnelige legestanden etter at jod feilaktig falt i unåde i 1948. Og ikke bare det – jod-mangel er i dag sannsynligvis en sterkt medvirkende årsak til en epidemisk økning i brystkreft og flere andre sykdommer de siste 30-40 årene.

For Lynne Farrow førte denne oppdagelsen til et snaut tiår med regelrett detektivarbeid i jodets historie før hun skrev denne boka, og hun har samlet og dokumentert mye verdifull kunnskap. Hun har også blitt en (av flere) frontfigur(er) i en grasrotbevegelse som arbeider for gjenoppretting av jod sin status som terapeutisk middel. Hun driver en non-profit organisasjon til fremme for jod-tilskudd som terapi mot brystkreft, med tilhørende internet forum med flere tusen medlemmer.

Boka ”The iodine crisis” er en oppsummering av alt hun har greid å finne ut om jod i løpet av 8 år med utrettelige detektivarbeid i gamle kilder, gjennom arbeidet til tre moderne pionerer innen jod-terapi (legene Guy Abrahams, David Brownstein og Jorge Flechas) og gjennom all aktiviteten på sitt eget og andre internetfora viet terapeutisk bruk av jod.

Tilstander som har sammenheng med jod-mangel

Grasrotbevegelsen for jod-terapi samler, via sine internett-fora, på beskrivelser av symptomer som forsvinner med tilskudd av jod. Mange tar jod for et eller flere symptomer, og så forsvinner også en rekke andre små og store symptomer man ikke hadde satt i sammenheng med jod. I det hele tatt lærer både brukere og leger stadig nye ting om jodets helsebringende effekter gjennom denne praksisen.

Jod er et mineral som er involvert i veldig mange prosesser i hele kroppen og jod-mangel påvirker derfor en rekke tilstander. Men mest typisk for jod er dens innvirkning på bryst, ovarier, prostata (mangel kan gi kreft), hjernen (mangel gir redusert funksjon) og skjoldbruskkjertel (mangel påvirker metabolismen og kan gi utmattelse og vektproblemer). I tillegg viser pasienterfaring at jod påvirker hud (eksem og psoriasis), immunforsvar, autoimmune sykdommer, allergier, diabetes 2, depresjoner, libido og en rekke andre ting.

I boka står det mer om dette. En rekke pasienthistorier er gjengitt der erfaringer med jod-tilskudd er fortalt med pasientens egne ord. Dette er mennesker som har henvendt seg til Lynne Farrow via internet-forumene som er nevnt.

Årets viktigste bok?

Jeg har det siste året lest et tyvetalls bøker om alternative veier til helse, spesielt forskjellige aspeker av ernæringsterapi. Boken ”The iodine crisis” er uten tvil den viktigste og mest øyeåpnende boken jeg har lest på lenge og jeg er overbevist om at den kommer til å utgjøre et vendepunkt i mitt liv når det gjelder min egen helse. Etter å ha lest denne boka har jeg selv begynt med jod-tilskudd og følger jod-protokollen som er beskrevet i DEL 5.

Hvor finner du mer informasjon om jod-tilskudd?

Lynne Farrows internettforum finnes på BreastCancerChoices.org (velg «Discussion» i menyen øverst)

Veldig mye dokumentasjon om jod, sykdom knyttet til jod-mangel og erfaringer med jod-tilskudd er samlet på curezone iodine forumxog på iodineresearch.com.

Lege Dr. Stephanie Bruist geleider brukere gjennom oppstarten med jod-tilskudd på dette diskusjonsforumet på Yahoo (klikk). Hun driver også web-siden NaturalThyroidChoices.comx

En faglig basert bok om jod skrevet for allmenheten er «Iodine: why you need it, why you can’t live wihout it», av Dr. David Brownstein (en av de tre pionerene). Anbefales!

Blogginnlegg om jod

Jeg har skrevet følgende blogginnlegg basert på boka «The iodine crisis»:

 1. BOK: The iodine crisis – DEL 1 – Introduksjon (dette innlegget)
 2. BOK: The iodine crisis – DEL 2 – Forfatterens egen historie
 3. BOK: The iodine crisis – DEL 3 – Jodets historie
 4. BOK: The iodine crisis – DEL 4 – Brom, jod og kreft
 5. BOK: The iodine crisis – DEL 5 – Hvordan ta jod-tilskudd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s