3 uker detox – mine erfaringer

Jeg har nettopp gjennomført 3 uker med detox-diett beskrevet av kardiologen Alejandro Junger i boka Clean. Dette er mine erfaringer:

Man trenger skikkelig motivasjon, for det er ganske tøft å gjennomføre, i hvertfall hvis du ikke er mer enn gjennomsnittlig disiplinert og ikke vant til å gå på strenge dietter. Jeg fikk min motivasjon til å sette igang i julen, hvor jeg rett og slett følte meg oppblåst, feit og uvel av all maten.

Pre-cleanse

Man skal starte med en pre-cleanse på noen dager for å gi kroppen en gradvis overgang til dietten. Jeg hadde tenkt 3 dager pre-cleanse, som er minimum, men endte i grunnen opp med å skli rett inn i dietten med en gang. Det gikk helt fint. Men er utgangspunktet ditt et skikkelig dårlig kosthold med mye ferdigmat er det kanskje en ide å starte med pre-cleanse.

Detox-symptomer

detox symptomerMan kan få forskjellige detox-symptomer — hodepine, vondt i kroppen, forkjølelsessymptomer, emosjonell ubalanse, dårlig søvn, rastløshet — listen er lang. Jeg har hatt mindre energi, vært litt rastløs og hatt litt urolig søvn, spesielt første uka, men forøvrig har det gått veldig greit. Er livsstil og kosthold dårlig i utgangspunktet må man nok regne med noen symptomer. Pre-cleanse vil sørge for en gradvis overgang til dietten som avdemper detox-symptomene.

Tidkrevende diett

Det må ikke underslås at denne dietten krever litt – både tid og fokus. Det tar tid å organisere maten (men det kan også effektiviseres slik at det er gjennomførbart også i en travel hverdag). Etter hvert gikk pressing av grønnsaksjuice og tilberedelse av smoothie veldig raskt. Og middagene lagde jeg for mange dager i slengen, så det bare var å varme opp.

søvnMan har gjerne mindre energi og kroppen trenger mer ro og hvile enn vanlig for å gjøre den jobben som detox faktisk er for organismen.

For en normalt syndig sjel kreves det mental energi å holde fokus og ikke gi etter for fristelser.x

Motivasjon

motivasjonMotivasjonen har gått opp og ned i løpet av de tre ukene. Med unntak av en glipp, har jeg vært sta og holdt meg til programmet. De viktigste faktorene for å holde motet oppe har vært å se det som kommer ut (ja, bak), samt å følge med på vekten. For meg var det riktig å investere i en ny vekt som også gjør kroppsanalyse og sender resultet over internet. Det gjorde det ekstra gøy å følge med på vekten.

På avføringen kan jeg se med egne øyne at kroppen holder på med en renselse. I de tyngste stundene har jeg holdt fast ved hvorfor jeg gjøre dette og at jeg kan se at det nytter.

Til tross begrensningene i matveien har jeg opplevd en viss nytelse i å forberede maten, fordi jeg vet at jeg gjør noe godt for kroppen. Ritualet med pressing av grønnsaksjuice osv. har på en pussig måte bidratt til følelsen av renselse. Det har også vært en positiv opplevelse å bryte noen barrierer for bruk av grønnsaker i juice og smoothie. Dette er ting som jeg kommer til å ta med meg videre inn i min vanlige hverdag.

Økologisk

debioDietten er lagt opp slik at mens man er i detox skal man ikke belaste kroppen ytterligere med mat som inneholder giftstoffer eller kunstige tilsetningsstoffer som kan irritere eller belaste organismen. Jeg har holdt meg strengt til matvarelisten, men jeg har ikke kjøpt økologisk mat. Jeg har kjøpt vanlig mat på Rema 1000. Det betyr at jeg i denne perioden har fått i meg nye giftstoffer, men jeg har jo sett på all gruff som har kommet ut at dietten har hatt en virkning uansett.

Flytende mat

Ikke alle er vant til å spise flytende måltider. Tidligere har jeg periodevis erstattet frokost med frukt-smoothie, så det var ikke vanskelig for å meg å gå over til det. Det nye for meg var å bruke mer grønnsaker. Jeg har kviet meg for å bruke grønnsaker i smoothie tidligere, og de forsøkene jeg har hatt har ikke vært vellykkede.

grønn juiceNå har jeg fått veldig god erfaring med bruk av grønnsaker i saftpresse. Grønnsakssaften har jeg hatt oppi smoothie sammen med frukt og bær. Det gikk fort å venne seg til litt andre smaker. Jeg har derfor blitt tøffere med bruk av grønnsakene og synes nå det smaker veldig godt med den litt mer «grønne» smaken man får med bruk av grønnsaker. Ananas og skogsbær kamuflerer også en del av den «grønne» smaken. For meg har det funket å ta det gradvis – jeg har startet med litt grønnsaksaft i smoothien og tatt mer og mer etter hvert.

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle kunne drikke en grønn juice som den på bildet, der grønnfargen er fra spinat — og nyte det. Jeg er veldig fornøyd med denne utviklingen og kommer garantert, med bruk av juicepressen, til å få i meg mer grønnsaker framover, også når jeg går tilbake til mitt vanlige kosthold.

Drikk nok vann

Å drikke nok vann kan være krevende. Jeg drakk fra før ca. 3 liter rent vann per dag, og har prøvd å øke dette i diett-perioden. Men jeg har ikke greid å drikke så mye at jeg måtte på do en gang i timen, som anbefalt.

himalayasaltDet går en del salt ut med urinen, så dersom man drikker mye vann bør man fylle på med mer salt (uraffinert Himalayasalt eller havsalt som inneholder alle de naturlige sporstoffene).  Jeg har påvist natriummangel og drikker derfor hver dag  ½-1 ts Himalayasalt oppløst i vann. Salt er ikke noe forfatteren av Clean skriver om, og det er ikke så viktig i en 3 ukers kur. Men dersom du drikker mye vann over lengre tid må du passe på å få i deg nok salt.

Ned i vekt

vektkurveJeg gikk raskt ned 3 kg første uka. Så litt til. Deretter stagnerte det og gikk til og med litt opp. Motivasjonen gikk tilsvarende ned. Men forfatteren av Clean skriver at det er vanlig og at man ikke må miste motet. Jeg fokuserte på at magen var flatere og klærne satt løsere. Og selvfølgelig har vekten gått videre nedover igjen. Totalt har jeg tatt av nesten 6 kg på 3 uker.

Utstyr

Vi mennesker er litt rare. F.eks. det at vi er flinke til å lure oss selv. For meg har noen nyinnkjøpte dingser bidratt til å øke motivasjonen. Det er ikke mye utstyr som strengt tatt trengs for å gjennomføre kuren, men her er link til et innlegg om utstyr som kan være greit å ha: klikk her.

2 tanker på “3 uker detox – mine erfaringer

    • Det er mange måter å gjøre ting på. Noe funker for noen, men ikke for andre. Det er forskjellige meninger om hva som er «riktig» osv. Jeg har lært mye siden jeg gjorde denne kuren og ville ikke valgt den i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s