3 uker detox med clean-dietten – Introduksjon

Jeg leser stadig nye bøker om forskjellige perspektiver av helse, i håp om å finne en kur for mine egne helseproblemer. Og stadig kommer jeg over interessante ting som jeg prøver ut. Nå har jeg testet ut et detox-program beskrevet i boka Clean av kardiologen Alejandro Junger (USA). Boken kan kjøpes på bokkilden.no for 95,- kr (pocket-utgave) eller på Amazon for $3.99 (Kindle-utgave). Boken er på engelsk.

Boka er å få kjøpt på Amazon.com. I Kindle-utgave (e-bok) koster den kun $ 3.99, altså 24 kr. Røverkjøp!

Boka er å få kjøpt på Amazon.com. I Kindle-utgave (e-bok) koster den kun $ 3.99, altså 24 kr. Røverkjøp!

Jeg er en sukker-junkie og emotional eater og sliter med å gjennomføre dietter. Da jeg leste boka i høst ble jeg veldig overbevist om at dette var noe å prøve, men samtidig tvilte jeg på om jeg ville greie å gjennomføre det. Julefeiringen ble redningen – i julen følte jeg meg så oppblåst og uvel at jeg bestemte meg for å gjennomføre det på nyåret. Så i januar hoppet jeg i det.

Pseudo-faste

Utgangpunktet til Dr. Junger var detox gjennom faste. Men siden faste er ganske krevende å gjennomføre har han satt opp et program som gir tilsvarende avgiftning som fasten, men som er enklere å gjennomføre og ikke så hard for kroppen.

x

Her er prinsippene i Clean-dietten (utdypende kommentarer til hvert punkt nedenfor):

  1. Spis 1200 kcal per dag
  2. Hold deg til «tillatte» matvarer – bruk økologisk dersom du har mulighet
  3. Drikk MYE!!!! vann – helst vann fra vannbehandler
  4. MINST 12 timers faste hvert døgn
  5. 3 måltider om dagen. Første og siste måltid bør være flytende.
  6. Moderat mosjon og styrketrening
  7. Sørg for å ha avføring hver dag
  8. Suppler med andre detox tiltak som badstu, tørrbørsting, dyp pusting, massasje, lymfedrenasje, tarmskylling

1) 1200 kalorier:

Apple with nutriton factsI følge boka har kalori-begrensning flere funksjoner. For det første: fordøyelsessystemet går ikke på høygir som det ellers gjør med den overspisingen vi holder på med til vanlig. Når fordøyelsessystemet får hvile går kroppen over i vedlikeholdsmodus på cellenivå. Det er da avgiftning/detox skjer. For det andre: ved å tvinge kroppen til å begynne å brenne fett, får man tømt ut avfallsstoffer som sitter i fettcellene.

Det er vanlig å gå ned i vekt i løpet av kuren, selv om vektnedgang ikke er målet i seg selv. Man må imidlertid sørge for å ikke spise for lite. Ved å spise minimum 1200 kcal sikrer man å opprettholde forbrenningen. Ved regulær faste går forbrenningen ned, noe vi ikke ønsker.

Den første uken veide jeg ingrediensene jeg brukte, slik at jeg kunne sikte meg inn på 1200 kcal. Etter hvert trengte jeg ikke å veie lenger, spesielt siden jeg spiser omtrent det samme  hver dag.

2) Tillatte matvarer:

GrønnsakerMan skal spise mest grønnsaker (ikke alle typer grønnsaker).

Man kan spise en del frukt, men ikke alle typer frukt og ikke for mye. (Man vil unngå insulinøkninger fordi det forhindrer fettbrenning).

Man skal spise noe kjøtt og fisk for å opprettholde muskelmassen (man bør ha ca. 50-70 g protein per dag), men unngå rødt kjøtt og oppdrettsfisk.

OlivenoljeNår man spiser mye lavkalori-mat som grønnsaker og frukt vil det vanligvis være nødvendig å bruke noe fett, nøtter og frø for å komme opp i 1200 kcal. Fett virker som buffer på blodsukker og insulinreponsen (som protein og fiber) og er av den grunn også smart. Jeg har hatt gresskarkjernefrø i frukt- og grønnsakssmoothie om morgenen og kvelden. Det bidrar med både fett, protein og fiber.

Ved siden av har jeg tatt en kopp urtete med smeltet kokosolje oppi (økologisk og kaldpresset). Alternativt kan man bruke kokosolje, ekstravirgin olivenolje eller tilsvarende rett i smoothien hvis man foretrekker det. (Pass på at du da får en olje som er kun er mekanisk presset og ikke oppvarmet eller kjemisk bearbeidet. De som kun er kaldpresset har det skrevet på flasken.) Ikke glem å ta med kaloriene i regnskapet.

Jeg har holdt meg strengt til listen over matvarer. Men jeg har ikke kjøpt økologiske grønnsaker og kjøtt. Jeg har kjøpt vanlig mat i min vanlige nærbutikk. Etter å ha prøvd meg litt fram endte jeg opp med en standard-meny som jeg brukte hver dag. Det høres kanskje ensformig ut, men det var enkelt og greit, smakte godt, og jeg fikk i meg de rette tingene.

Komplett liste over matvarer finner du i dette innlegget: klikk her.

3) Drikk mye vann:

vannglassHva er mye vann? I følge boka skal man drikke så mye at man må på do en gang i timen. Det greide aldri jeg. Men jeg har drukket 3+ liter per dag. For å kompensere for tap av elektrolytter har jeg drukket 1/2-1 ts himalaysalt oppløst i vann per dag.

Jeg har i en annen anledning kjøpt meg vannbehandler fra Nikken. Vannbehandler anbefales, men det er med USA i tankene. Etter min mening greier man seg fint med vann fra springen i Norge, med mindre du bor i et område som har spesielt dårlig vann. Mange steder i Norge er vannrørene gamle og dårlige, så det vannet som kommer fram til forbruker kan være av en redusert kvalitet sammenlignet med kilden. Dette får du vurdere i forhold til der du bor.

4) Minst 12 timers faste:

FasteI følge boken kommer kroppen i rensemodus etter at den er ferdig med fordøyelsen, noe som tar ca. 8 timer. Med 12 timers faste hvert døgn sikrer du at du hver dag får gjort en 4-timers ryddeøkt innvendig. Faktisk bør man prøve å etterstrebe 12 timers pause for fordøyelsen også til vanlig, så det vil jeg prøve å innføre som rutine (jeg har ellers hatt for vane å spise før jeg legger meg).

I løpet av kuren har jeg prøvd å strekke det enda lenger enn 12 timer – til 13, 14 og 15 timer. Det har jeg gjort ved å drøye litt med frokosten. Tidligere var jeg «redd» for sulten. Det høres litt rat ut, men jeg tror det gjelder mange av oss. Med en gang vi er sultne, spiser vi. Og når vi er veldig sultne, så haster det! Men det viser seg at sulten gir seg igjen. Kroppen bruker sulten som en påminnelse –  en liten «dytt i armen» – ikke som en flyalarm. Det er bare vi som har vent oss til å behandle den som en flyalarm.

5) 3 måltider om dagen:

Man skal prøve å unngå å småspise hele dagen. Spis 3 måltider og la fordøyelsen ellers få ro. Da jeg satte igang tenkte jeg at dette skulle bli skikkelig tøft, men det har vist seg å gå greit. Det er sjelden jeg er så sulten av jeg ikke greier å holde meg.

smoothieFørste og siste måltid bør være flytende – igjen for å gjøre det lett for fordøyelsen. Spesielt siste måltidet bør ikke være tungt fordøyelig, for vi ønsker jo at kroppen skal komme i detox-modus så raskt som mulig. Min dagsrytme har vært:

Frokost: en kopp urtete med kokosfett + en grønnsaks/frukt smoothie kl. 10

Middag: grønnsaks- og linsesuppe toppet med litt kjøtt eller fisk, kl. 15

Aftens: en grønnsaks/fruktsmoothie + evt. en kopp urtete kl 19

Oppskriftene til mine smoothies og supper finner du i dette innlegget: klikk her.

Jeg er til vanlig en godtemoms og noen dager har det vært tungt å ikke kunne gi etter for søtsuget, spesielt etter middag. Noen mandler og noen dadler har hjulpet meg å komme over det akutte suget. (Man må passe på å ta kaloriene med i totalregnskapet for dagen.)

6) Mosjon og styrketrening:

Kaloribegrensning gjør at man har litt mindre energi enn vanlig. Man bør helst ikke drive hard trening i denne perioden. Trener man mye til vanlig, kan man ta det litt roligere mens man er på kur.

Dersom man ikke trener noe til vanlig, bør man få rompa ut av sofaen selv om kanskje lysten mangler. Mosjon og styrketrening er viktig for å holde forbrenningen oppe. Mosjon bidrar også til lymfedrenasje og bevegelse i tarmen. Styrketrening er viktig for å opprettholde muskelmassen.

trening

Jeg trener ikke mye til vanlig – bl.a. fordi jeg har kronisk sykdom som gjør at det er en del ting jeg ikke kan eller sliter med å gjøre. I denne perioden har jeg gått i skogen og løftet litt manualer hjemme. Jeg har også trent litt forsiktig til noen trenings-dvd’er som jeg hadde fra før.

Jeg har kjøpt meg en badevekt med kroppsanalyse (måler bl.a. muskel% og fett%), slik at jeg kan følge med på at muskelmassen oppprettholdes når jeg går ned i vekt.

7) Avføring hver dag:

toilettUnder detox vil en stor del av avfallsstoffene som skilles ut gå ut med avføringen. Når avfallstoffene først er skilt ut i tarmen er det viktig å få dem helt ut. Dersom man har forstoppelse er det en mulighet for at stoffene tas opp igjen av tarmen, og det er ikke ønskelig. Det er derfor viktig å få noe ut hver dag – aller helst flere ganger per dag. Mye fiber, mye vann, samt mosjon er viktige tiltak.

Når man endrer kostholdet er det vanlig å få endringer i avføring. Jeg fikk forstoppelse. Det som hjalp meg å holde systemet i gang var 1-2 ts psyllium (loppefrøskall) per dag, og 3-6 kapsler med magnesiumtilskudd (1 kapsel = 200 mg). Det enkleste for meg var å røre psyllium-pulveret ut i et glass vann, la det stå 15 min til frøene var blitt gele-aktige og deretter tilsette det i smoothien. I tillegg til å være et veldig bra middel for å få bevegelse i tarmen, virker gele-massen som en støvsuger for avfallsstoffene i tarmen. Stoffene blir sugd opp og transportert ut.

Det virker litt pussig, men det har vært ganske interessant å følge med på hva som kommer ut. Jeg har sett ganske mange sjatteringer av svart, spesielt de første 2 ukene. I følge boka er mørk farge tegn på at gift- og avfallsstoffer har blitt rensket ut av cellene og føres ut via tarmen. Jeg har hygget meg med tanken på alt grugg som kroppen min nå har kvittet seg med. (Etter at jeg begynte med spinat og grønne alger i pulverform har avføringen blitt grønnlig, men dette skyldes klorofyll.)

8) Andre detox-tiltak:

tørrbørstingKroppen skiller ut giftstoffer gjennom tarm, urin, pust og hud. Badstu, spesielt infrarød, stimulerer avgiftning gjennom huden. Tørrbørsting stimulerer lymfesystemet og fjerner døde hudceller. Børst alltid i retning mot senter av kroppen – den retningen du ønsker at lymfevæsken skal bevege seg. Massasje og mosjon stimulerer også lymfesystemet.

Vi har infrarød badstu hjemme, så denne har jeg brukt 2-3 ganger i uken. Jeg har også tørrbørstet et par ganger i uken. Det tar bare 2 min. Og så har jeg prøvd å ta noen skikkelig dype pust hver dag – lufte ut i alle alveolene i lungene.

Jeg har ikke hatt massasje eller tarmskylling. Tarmskylling har jeg prøvd tidligere, og det er ikke så ekkelt som det høres ut. Men jeg tenker at med psyllium kommer alt ut som skal ut.

======================================

Det er ikke nødvendig å lese boka for å gjennomføre programmet. På www.cleanprogram.com får man i grunnen all den informasjonen man trenger. Min anbefaling er likevel å lese boka, rett og slett fordi man der får så mye mer informasjon om bakgrunnen for programmet, det vitenskapelige / medisinske aspektet, samt forfatterens egen historie. Boka kan kjøpes på cleanprogram.com eller på Amazon (klikk her). I Kindle-utgave (Amazon e-bok) koster boka bare $ 3.99! Har du ikke Kindle (Amazons e-bok) så kan du laste ned en Kindle.app til nettbrettet. Boka fås også kjøpt på bokkilden.no for 95,- kr i pocketutgave. Boka er på engelsk.

Vær oppmerksom på at det på nettsiden (cleanprogram.com) er veldig fokus på kjøp av produkter for gjennomføring av programmet (cleanse shakes og kosttilskudd), mens det i boka er fokusert på bruk av matvarer. Ferdige shakes er en god ide for folk som har det travelt, for forberedelse av maten tar litt tid når du skal gjøre det med ferske råvarer. Produktene er imidlertid ikke tilgjengelige for salg utenfor Nord-Amerika per i dag.

Er du interessert i kortutgaven så finner du en 48-siders veiledning her: http://www.cleanprogram.com/support/

Trykk på «Clean manuals» som vist i bildet. Deretter velger du «Clean program» og du får opp dokumentet i Adobe Acrobat.

clean web site

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s