3 uker detox – matliste

Lenger ned finner du den komplette matlisten for detox-dietten Clean skapt av kardiologen Alejandro Junger og beskrevet i boka Clean.

Mat-listen for denne dietten er ganske streng. Det har selvfølgelig en hensikt. Målet er å få kroppen til å jobbe mest mulig med avgiftning og da må man gi den mat som underbygger dette og eliminere det som forstyrrer den. Mat som har avgiftende virkning er først og fremst mat som har en alkaliserende effekt på kroppen (det vil si at nedbrytningsproduktene er alkaliske (basiske) – en sitron har f.eks. alkalisk effekt selv om den er sur). Det er dessverre slik at mye av den maten jeg spiser til daglig (brød, kjøtt, søtt) er syredannende. Enkelt sagt er det stort sett grønnsaker som har alkaliserende effekt på kroppen.

I tillegg til å spiske alkalisk mat skal man fjerne mest mulig stoffer som er en belastning for kroppen, f.eks. sprøytemidler, koffein og kunstige tilsetningsstoffer. Man skal spise hel økologisk mat og holde seg unna prosessert mat. Kjøper du innpakket mat bør du sjekke at den ikke inneholder nitritt og andre tilsetningsstoffer.

En del naturlige matvarer er kjent for å irritere kroppen, enten i form av allergi eller intoleranse. Mange har intoleranser som de ikke er klar over, som kan være årsak til diffuse plager. Siden hver enkelt ikke nødvendigvis har oversikt over hva man er intolerant overfor har man fjernet fra matlisten alle de matvarene som er kjent for å ha irriterende effekt på en del mennesker. Dette gjelder f.eks. gluten, melk, jordbær, banan, tomater, paprika, egg, skalldyr, soya, peanøtter m.m.

Min erfaring:

Jeg har holdt meg til matvare-listen. Det har gått greit, selv om jeg før jeg startet ikke visste om jeg ville holde ut i tre uker. Når jeg sier det har gått greit, så har det ikke gått en eneste dag hvor jeg ikke har hatt lyst på det ene og det andre. Jeg har også hatt en liten sprekk, etter 2 uker «måtte» jeg ha en bolle og en sjokolade, men jeg kom meg opp på hesten igjen med en gang og fortsatte kuren. Jeg har lest at suget etter søtsaker forsvinner etter en uke, men det er bare tull. Til tross for lyster og fantasier om mat greide jeg å holde fast ved at kuren var for en begrenset periode og greide, utrolig nok, å holde meg.

Jeg har brutt med opplegget med at jeg ikke har kjøpt økologisk mat. Jeg mener likevel jeg har hatt en god detox (som antakelig hadde vært enda bedre med økologisk mat).

Her er komplett liste over ja- og nei-mat:

Frukt og grønt

Her er det meste fritt fram, med unntak av noen få ting (dessverre noen av de tingene jeg liker aller best). Man skal etterstrebe å spise mest mulig grønnsaker og begrense mengden frukt, p.g.a. sukkerinnholdet i frukt og fordi grønnsaker har en mer alkaliserende effekt enn frukt.

frukt og gront

Spis: Usøtet frisk eller frossen hel frukt, frukt- og grønnsaksaft du har presset selv, sjøgress og alger, avocado, oliven, grønnsaker som er rå, dampet, kokt eller woket

Ikke spis: appelsin, appelsinjuice, grapefrukt, banan, jordbær, druer, mais, moste grønnsaker, tomater, paprika, aubergine, poteter

Proteinkilder

Protein er veldig viktig for at ikke muskelmassen skal reduseres (det er fett vi ønsker å bli kvitt). Mengden protein skal likevel begrenses til det du har behov for – verken mer eller mindre. 50-70 g protein per dag er tilstrekkelig, med mindre du er veldig muskuløs og trener mye styrke. Menn trenger mer enn kvinner. Jeg har lagt meg på ca. 50 g protein. Mange kjøttvarer har ca. 30 g protein på 100 g vare. Bønner og linser har også  overraskende høyt proteinnivå (men noe mindre enn kjøtt). Detaljer rundt dette kan du finne på forskjellige nettsider, f.eks. thecaloriecounter.com.

proteinkilder

Spis: erter, linser, bønner, bipollen, spirulina, blågrønne alger, fersk viltfanget kaldvannsfisk, fisk på boks (i vann), viltkjøtt, lam, and, økologisk kylling og kalkun

Ikke spis: Soya-produkter, svin, storfe, pølse, kjøttpålegg, kjøtt på boks, skalldyr, egg, rått kjøtt eller rå fisk

Fett og nøtter

Kokosolje

Min favoritt er kokosolje

Grønnsaker inneholder ikke så mye kalorier, og du blir ikke så mett av det heller. Fettsyrer er viktig for kroppen, og fett (i form av olje eller frø/nøtter) sikrer at du kommer opp i 1200 kcal samt at det gjør deg mett lenger.

Spis: kaldpresset olje fra oliven, raps, solsikke, sesam, mandel, walnøtt, grasskar og kokos. Alle nøtter og frø (unntatt peanøtter), nøttesmør fra andre nøtter enn peanøtter

Ikke spis: Smør (inkl. klarnet smør), margarin, prosesserte oljer, dressinger, majones, peanøtt, peanøttsmør

Mel, ris og melk

Ris og melerstatninger er ikke noe kroppen trenger, men det finnes noen ting du kan bruke dersom du ikke greier å leve uten. Jeg greide fint å leve uten disse tingene i de tre ukene. Det var faktisk lettere å unngå dette enn å prøve å finne liksom-erstatninger for de tingene jeg egentlig hadde lyst på. Men her er folk forskjellige. I boka og på nettstedet cleanprogram.com finner du mange oppskrifter som utnytter alle de tillatte råvarene og mange har sikkert glede av å utforske disse.

Spis: brun/rød/svart ris, villris, hirse, amarant, teff, tapioka, quinoa, bokhvete, kokosmelk, melk av hampfrø, ris og nøtter (mandler, hasselnøtter m.m.). I boka beskrives det hvordan man kan lage slik melk selv. Dette kan drikkes eller brukes i smoothie.

Ikke spis: alle melkeprodukter, alle kornprodukter inkl. glutenfrie, hvit ris, mais

sesam amaranth

Oppskrift fra bloggen til Broccoli Addict

Nettet er fullt av oppfinnsomme, morsomme og gode oppskrifter, f.eks. sesam og amaranth kjeks som du finner på bloggen til Broccoli Addict.

x

x

x

Drikker, søtstoff og smakstilsetninger:

urtete

Lag din egen te, f.eks. med å trekke tynne skiver av ingefær og lime

Spis: vann, grønn-, hvit- eller urtete, Farris, Yerba Mate, kokosvann, ferskpresset grønn juice, stevia, kokosnøtt nektar, yakon, tørket frukt (i moderasjon), eddik, alle krydder og urter, sjøsalt eller Himalayasalt, rå sjokolade uten melk og sukker, steinmalte sennepsfrø, miso, tamari-saus, nama shoyu (rå soyasaus), syltetøy av fersk/frossen frukt uten søtstoff

Ikke spis: alkohol, kaffe, drikker med koffein, brus, fruktjuice (med mindre du har presset selv), sukker i alle former, lønnesirup og andre sirup, fruktose, Splenda og andre kunstige søtstoffer, agave nektar, honning, sjokolade, godteri, ketchup, sylteagurk, chutney, soyasaus, barbecue saus, teriyaki

===========================================================

Ugg. Det er hardt å forholde seg til en slik liste. Min løsning ble å lage en dagsmeny basert på grønnsaker og frukt, supplert med noe fett, frø/nøtter og protein, som jeg spiste hver dag. Da slapp jeg å lure på hva jeg skulle spise hver enkelt dag og jeg visste jeg fikk i meg nok grønnsaker. Når man da tenker på at det kun er en begrenset periode og man er innstilt på det, så går det jo. Nå når jeg er ferdig hygger jeg meg med tanken på at jeg har gjort noe godt for kroppen min.

Og så fryder jeg meg over de buksene som nå plutselig passer igjen. Nesten 6 kilo på tre uker er jo ikke verst!

Dette er ikke meg til venstre (not even close), men det er slik jeg føler meg etter ferdig kur. ♥

Oppdatering 18 måneder senere: jeg gikk opp igjen 1 kg i ukene etter kuren. Jeg var fornøyd med at det ikke var mer, for jeg hadde en periode hvor jeg spiste mye feil mat p.g.a. stress i livet mitt. I de påfølgende månedene tok jeg meg imidlertid sammen og gikk ned ytterligere 10 kilo og har blitt værende der siden. Clean-dietten ble altså starten på en 15 kilos vektnedgang som jeg har greid å holde.

Reklame

7 tanker på “3 uker detox – matliste

  1. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout
    out and tell you I really enjoy reading through your posts.
    Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
    Thanks!

  2. Jeg blir glad for å høre at andre kan ha glede av det jeg skriver. Jeg følger ingen spesielle blogger – jeg søker nokså fritt på nettet etter temaer som interesserer meg – så jeg kan ikke anbefale noen. Jeg leser aller mest bøker om forskjellige helse-emner, og siden ikke alle gjør det vil jeg formidle noe av det her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s