Bio-identical hormones – DEL 8: Om hjertesykdom

I boka The miracle of bio-identical hormones skriver Dr. Michael Platt om det han mener er feilaktig overforbruk av skadelige statiner innen hjertemedisin, mens man kunne oppnådd det samme resultatet uten bivirkninger med naturlige hormontilskudd og vitaminer.

Kolesterol

Forhøyet kolesterol er gjerne en indikasjon på et underliggende problem i kroppens metabolske system og et tema som går langt utover det som dekkes i boken. Det er likevel interessante ting som nevnes om dette temaet:

Kolesterol lages av fett i leveren. Kilden til fettet i leveren er ikke fett fra kosten, men karbohydrater.

kolesterol 2

Bukspyttkjertelen er sentral i styringen av kolesterolproduksjonen. Fra gammelt av var måling av kolesterolnivå omtalt som ”the poor man’s thyroid test”. Dessverre ser det ut til at denne sammenhengen mellom tyreoid og kolesterol er glemt innen medisinen: Pasienter med forhøyet kolesterol får rutinemessig statiner mot dette uten at bukspyttkjertelens funksjon blir sjekket. Å justere ubalanser i tyreoid-produksjonen vil i mange tilfeller senke et forhøyet kolesterol. Statiner er medikamenter med omfattende bivirkninger. I tillegg til skader på lever, nyrer, nerver, muskler og hjertet, gir statiner også hukommelsestap og andre skader på hjernen. Forfatteren mener dette ikke er underlig, ettersom hjernemassen består i stor grad av kolesterol og at celler i hjernen også produserer kolesterol.

HDL og LDL er kjent som det ”gode” og det ”dårlige” kolesterolet. HDL og LDL er faktisk lipoproteiner som frakter kolesterolet rundt i kroppen. LDL kan oksidere og derigjennom skade blodårene. HDL forhindrer at LDL oksiderer og høyt nivå av HDL er derfor bra. Høyt insulinnivå gjør at karbohydrater omdannes til fett, ikke bare i fettcellene, men også i leveren som produserer kolesterol av fettet. Å redusere insulinnivået med tilskudd av progesteron vil for mange redusere uønsket høyt nivå av LDL.

Hjerteinfarkt og slag

To merkenavn statiner er i følge forfatteren de mest solgte medikamentene i verden. Over årene har terskelen for å igangsette statin-behandling blitt redusert flere ganger, til tross for at det ikke er påvist at høyt kolesterol i seg selv er årsaken til hjertesykdom. Selv mener forfatteren at en viktigere faktor er homocystein, et produkt av nedbrytningen av aminosyren metionin. Høye nivåer av homocystein er en risikofaktor for hjertesykdom fordi den bidrar til tykning av blodet og til at kolesterol danner plakk på åreveggen. Men siden behandling av høyt nivå av homocyctein er vitaminene B6, B9 og B12 sammen med trimetylglycin (også kjent som betain), et naturlig stoff fra planter, er det liten interesse for dette hos farmasi-industrien. Og når farmasi-industrien ikke er interessert, er legene også dårlig informerte.

b vitaminer

En annen viktig faktor når det gjelder hjertesykdom er hormonet testosteron. Det er flere reseptorer for testosteron i hjertet enn noe annet sted i kroppen, hvilket betyr at hjertet bruker mer testosteron enn noe annet organ i kroppen. Det er funnet at både menn og kvinner som opplever hjerteinfarkt ofte har lave nivåer av testosteron.

Høyt blodtrykk

I følge forfatteren er halvparten av alle tilfeller av høyt blodtrykk forårsaket av overproduksjon av insulin, noe som igjen er forårsaket av lavt progesteron.

1 tanke på “Bio-identical hormones – DEL 8: Om hjertesykdom

  1. Tilbaketråkk: BOK: The miracle of bio-identical hormones, av Michael E. Platt, M.D. | aetherblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s