Bio-identical hormones – DEL 4: Om osteoporose

I boka The miracle of bio-identical hormones beskriver Dr. Michael Platt hvorfor han mener den vanligste behandlingen mot osteoporose ikke er den beste.

Tradisjonell behandling

Tradisjonell behandling av osteoporose hos kvinner har vært å gi østrogen sammen med store doser kalsium. I følge forfatteren finnes det ikke en eneste studie som viser at østrogen har evne til å reversere osteoporose, altså gjenopprette beinmasse som er gått tapt. Det er imidlertid riktig at østrogentilskudd kan utsette utviklingen av osteoporose gjennom å opprettholde eksisterende beintetthet. P.g.a. bivirkninger av østrogentilskudd, spesielt kreft, er man i dag mer forbeholden med å gi østrogenbehandling. I 1999 bestemte FDA (US Food and Drug Administration) at osteoporose ikke lenger skulle være grunn til å gi østrogenbehandling.

Viktigste behandling mot osteoporose i dag er bisfosfonater. Beinmasse er i en konstant tilstand av regenerering. Osteoklaster reabsorberer beinmasse, mens osteoblaster bygger ny beinmasse. Bisfosfonater forhindrer osteoklaster å bryte ned beinmasse, men hindrer samtidig osteoblaster å bygge ny beinmasse. Resultatet er at man ender opp med gammel og skjør beinmasse, som ser bra ut på beintetthetsmåling, men som ikke er like sterk som beinmasse som stadig regenereres. I tillegg har medikamentene bivirkninger og har så mye som 10 års halveringstid i kroppen.

Hva med kasium? Er det nødvendig med tilskudd? Et pussig faktum er at asiater flest ikke tåler melk (vår viktigste kilde til kalsium), men de lider i veldig liten grad av osteoporose. Store kalsiumtilskudd kan i følge forfatteren faktisk ha negative effekter. Magnesium er et mye viktigere mineral å ta i.f.m. beinbygging og bør tas i 2-3 ganger så stor mengde som kalsium.

Progesteron og osteoporose

I følge forfatteren er det mangel på progesteron som er hovedårsaken til osteroporose. Og i motsetning til østrogen, vil faktisk progesteron stimulere ny beinvekst.

Kvinner som tar p-piller, som stopper eggløsning og dermed også produksjonen av progesteron, legger grunnlag for problemer med beinmassen senere i livet. Studier bekrefter også at de som har brukt p-piller får tidligere osteoporose enn andre.

Kvinner som har mye østrogen (kjennetegnes ved pms-smerter, ømme bryster m.m.) har ofte høy beintetthet, men også høy risiko for brystkreft.

I noen tilfeller er det riktig å gi tilskudd av østrogen, men dette må alltid balanseres ut med tilskudd av bio-identisk progesteron som beskytter mot de negative effektene av østrogen. Mange østrogentilskudd som brukes til behandling er tilsatt et syntetisk progesteron (som ikke er lik kroppens eget progesteron), og dette har ikke samme beskyttende virkning som bio-identisk progesteron (selv om det har vist å beskytte mot livmorkreft).

Når det gjelder arvelighet for osteoporose, er det kun en hormonell disposisjon for osteoporose som er arvelig, ikke osteoporosen i seg selv. Har din mor eller far osteoporose er det ekstra viktig å sørge for hormonell balanse.

Andre hormoner og tilskudd

Testosteron spiller en intrikat men viktig rolle i regenereringen av beinmasse. Hvis du tror at menn ikke får osteoporose, så stemmer ikke det. Menn opplever jevnt nedadgående testosteron fra 20-årene og utover. En mann som har mistet libido som resultat av lavt testosteron, vil ha risiko for osteoporose, spesielt hvis han også er lav på progesteron.

Kvinner som har hatt hysterektomi (fjerning av livmoren og evt. ovariene) vil ha lavt testosteron.

DHEA er et annet hormon som er viktig for beinhelsa. DHEA er et balanseringshormon, dvs. den hjelper til i dannelsen av både østrogen og testosteron. Produksjonen av DHEA synker med alderen.

Melatonin er søvnhormonet vårt, som dannes av serotonin i epifysen. Men melatonin har andre funksjoner enn å få oss til å sove. Melatonin har, i tillegg til betydning for immunforsvaret og kroppens forsvar mot kreft, en viktig rolle for beinmassen. Problemet er at vi stopper å produsere melatonin i 60-årene. Man bør derfor vurdere bruk av melatonin i.f.m. forebygging og behandling av osteoporose, spesielt når  man blir eldre.

Vitamin D er egentlig ikke et vitamin, det er et prohormon, altså forstadiet til hormon. Dette forklarer også hvorfor D-vitamin er så viktig. Det er kjent at D-vitamin bidrar i bekjempelsen av 26 kreftformer. Mange mennesker, selv i solrike områder, lider av D-vitamin mangel fordi redsel for hudkreft gjør at folk unngår solen og bruker for mye krem med høy solfaktor.

Vitamin D bidrar i opptaket av kalsium fra kosten og avsetning av kalsium i beinmassen. For behandling av osteoporose anbefales 250 microgram/d av D3. (I Norge er maks tillatt dose solgt fritt 10 microgram/tablett.) Forfatteren anbefaler halvparten per dag (125 microgram/d) som forebyggende mot osteoporose.

Vitamin K bidrar til å ta kalsium fra blodet og inn i beinmassen.

Magnesium har også en viktig rolle – og er mer viktig som tilskudd enn kalsium.  1000 mg/dag magnesium anbefales.

1 tanke på “Bio-identical hormones – DEL 4: Om osteoporose

  1. Tilbaketråkk: BOK: The miracle of bio-identical hormones, av Michael E. Platt, M.D. | aetherblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s