Bio-identical hormones – DEL 3: Om kroniske smerter og utmattelse

Fibromyalgi / kroniske smerter:

Mange leger anerkjenner ikke fibromyalgi som medisinsk tilstand, og de fleste har uansett ingen kunnskap om underliggende årsaker, i følge forfatteren av boka The miracle of bio-identical hormones. Dr. Platt hevder at de to viktigste årsakene til fibromyalgi er kroniske muskelspenninger (bl.a. på grunn av innestengt sinne) og hormon-ubalanse. Han beskriver mennesketyper og livssituasjoner som er typiske for fibro-pasienter, og jeg vil anta at det her er mye å kjenne seg igjen i for de som lider av dette.

Mange smertesykdommer kan i mange tilfeller helt eller delvis skyldes hormon-ubalanse. Relevante hormoner er progesteron, insulin, adrenalin, cortisol og thyreoid-hormoner. Ofte er muskeltensjon del av årsaksbildet. Muskeltensjon skaper melkesyre som igjen gir smerte. Og konstant muskeltensjon tapper en for krefter og fører til konstant utmattelse. Musklene er anspent selv om natten, og man våkner om morgenen med vondt i kroppen, med følelse av å ikke ha fått skikkelig hvile og er derfor uten energi.

Skjoldbruskkjertelen har enorm betydning for muskelfibre, noe som er spesielt viktig når det gjelder fibromyalgi.  Alle pasienter med fibromyalgi som forfatteren har behandlet har hatt en underaktiv skjoldbruskkjertel.

En annen underliggende årsak til fibromyalgi kan i en del tilfeller være ADHD. ADHD er forbundet med høyt nivå av adrenalin – fight-or-flight hormonet – noe som kan medføre økt sinne, stress og muskeltensjon. Dette gir opphopning av melkesyre, som på sikt kan gi kroniske smerter.

Skjoldbruskkjertelen

Tyreoid-hormonene styrer forbrenningen av kalorier. Det er to hormoner som er sentrale –  T4 (tyroxin) som produseres i skjoldbruskkjertelen og T3 (trijodtyronin) som dannes av T4 i leveren. Det er T3 som er det aktive hormonet, og det er ubalanse i T3 som har mest betydning. Likevel er det T4 det vanligvis testes for i blodprøver (fordi det er T4 som produseres syntetisk av farmasiselskapene). Dette fungerer greit for dem som har problem med produksjonen av T4, men ikke for dem som har tilstrekkelig T4-produksjon men som har problem med konverteringen til T3. Dette er det i følge forfatteren ikke tilstrekkelig kunnskap om og fokus på hos leger flest. Restultatet er at hormonbehandling vanligvis begrenser seg til syntetisk T4, til tross for at det også finnes (bio-identiske) T3 preparater på markedet.

Kolesterolsenkende statiner kan forverre tilstanden ved at Q10 senkes, et co-enzym som er nødvendig for konverteringen av T4 til T3. Det ironiske  er at en vanlig årsak til høyt kolesterol er en underaktiv tyreoid-funksjon, men pasientene får statiner mot kolesterolet som undertrykker produksjonen av T3. En pussig detalj er at forfatteren forteller at i ”gamle dager”, da han tok medisinutdanningen, så brukte man måling av høyt kolesterol som «the poor man’s thyroid test». Altså visste man allerede da at høyt kolesterol hadde sammenheng med dårlig tyreoid-funksjon.

Beta-blokkere er også preparater som undertrykker konverteringen av T4 til T3.

Skal du teste tyreoid-funksjonen din, må du teste både fritt T4, fritt T3 og TSH. Behandling bør ofte være en kombinasjon av T3 og T4, og T3 bør være bio-identisk (og da får vi et problem hos leger som lener seg kun på farmasi-industrien, som stort sett promoterer syntetiske hormoner).

 

Utmattelse p.g.a. hormon-ubalanse

Årsaker til utmattelse kan f.eks. være depresjon og smertetilstander,  hormon-ubalanser, eller medikamenter (f.eks. mot depresjon). Ofte blir slike pasienter gående uten å få tilfredstillende hjelp fra legen(e), men mange pasienter kan i følge forfatteren bli helt friske igjen, ofte ved hjelp av behandling med bio-identiske hormoner, spesielt progesteron.

Tyreoid-funksjonen er åpenbart viktig å se på. Men en annen hyppig årsak til utmattelse er hypoglykemi, dvs. rask drop i blod-sukker p.g.a. overproduksjon av insulin p.g.a. lavt progesteron. Tilskudd av progesteron vil bidra til å stabilisere blodsukkeret.

Forfatteren sier at utmattelse som skyldes hormonubalanse ofte diagnostiseres som ME, men at dette er feil fordi den grunnleggende årsaken ikke er den samme. ME er assosiert med feber og hovne lymfer, noe som ikke gjelder utmattelse p.g.a. hormonubalanse.

Det er forfatterens mening at de fleste leger misdiagnostiserer hormonubalanser og skriver ut medisiner som er rettet inn mot symptomene og ikke den underliggende årsaken. Ofte gjør feil medisiner tilstanden verre på lengre sikt. Når forfatteren får pasienter til behandling som har alle tegn på hormonubalanser har de ofte en lang liste med medikamenter de har fått foreskrevet fra andre leger. Med å rette opp hormonubalansen kan pasienten gradvis trappe ned på medikamentene. (På nettsiden til forfatteren kan man lese at han har mistet sin lisens fordi han tar pasienter av medikamentene de har fått foreskrevet av andre leger. Til tross for at hans pasienter blir friske er det ikke akseptabelt at hans medisinske praksis ligger utenfor normen.)

1 tanke på “Bio-identical hormones – DEL 3: Om kroniske smerter og utmattelse

  1. Tilbaketråkk: BOK: The miracle of bio-identical hormones, av Michael E. Platt, M.D. | aetherblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s